Yaşımızın artmasıyla, yüzümüzdeki hacim ve kollajen azalır. Bu azalma, yer çekiminin de etkisiyle yanağın ve gıdının sarkmasına neden olur. Zamanla cilt elastikiyetinin azalmasına da kırışıklıklarımızı oluşturur.
Bu olumsuz etkilerini azaltmak için cerrahi olarak yapılan yüz germe ameliyatları olsa da, ameliyatların genel anestezi altında yapılması, normal yaşama dönüşün uzun süre alması gibi nedenlerle herkes yaptıramamaktadır.
Bu nedenle, yüz ve boyundaki sarkmaları azaltmak, cilt kalitesini artırmak bu şekilde yüzün daha genç görülmesini sağlamak için ip tedavisi uygulanmaktadır. Çünkü ip tedavisi lokal anestezi ile çok kısa sürede uygulanır ve hemen günlük hayata dönülebilir. Cildin altına özel ipler yerleştirilerek cerrahi bir işlem yapmadan cildin asılarak düzeltilmesidir.
İp Tedavisi Nerelerde Kullanılır?
-Cilt kalitesini artırmak,
-Çene (gıdı), yanak sarkmalarını toparlamak,
-Boynun daha gergin görülmesini sağlamak,
-Yüz ovalinin daha güzel görünmesini sağlamak,
-Burun kenarlarında dudak köşesine inen ( nazolabial) çizgileri doldurmak
-Yüze daha genç, daha camlı bir görünüm kazandırmak,
için kullanılır.
İp Tedavisi Nedir?
İp, PDO (polidioksanon) adlı maddeden yapılır. Tamamen sterildir. Yerleştirilecek alana bağlı olarak boyutları değişir. Aslında PDO (polidioksanon) uzun yıllardır tüm ameliyatlarda kullanılan dikiş ipleridir. Daha önce cerrahi dikiş ipleri olarak pek çok insanda kullanıldığı için vücuttaki etkileri çok iyi bilinmektedir.
İp Nasıl Yapılır?
İşlemden önce ip yerleştirilecek alanlar işaretlenir size gösterilir. Anestezik krem ile uyuşturulur. Gereken yerlere jetokain enjeksiyonu ile uyuşturulabilir. Tüm yüz antiseptikle temizlenir. İnce iğneler ile ipler cilt altına yerleştirilir. Uygulama yaklaşık 30- 45 dakika sürer.
İp Tedavisi Nasıl Etki Eder?
PDO (polidioksanon) ipler cilt altında yerleştirilir. Cildi önce mekanik olarak çeker ve germe etkisi yapar. Fakat asıl etki PDO iplerin cilt altında fibroblast aktivitesini artırarak kollajen sentezini artırmasıdır. Artan kollajen, hem cilt kalitesi artırır, hem de lifting etkisine katkı sağlar.
İp Tedavisi Etkisi Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?
İP uygulamasında hemen sonra sarkmalardaki toparlanmayı görebilirsiniz. Bu iyilik hali zamanla daha net görülmeye başlar. 3 ayda kollajen üretimi maksimum düzeye ulaşır. Etkisi ortalama 18-24 ay devam eder. Sonra etkisi zamanla azalır ama hiç bir zaman daha kötü olmaz. Etkisi geçince veya daha geçmeden tekrar tekrar uygulanabilir.
İp Tedavisi Kimlere Yapılır, Kimlere Yapılmaz?
İp tedavisi, yüz gençleştirme isteyen herkese yapılabilir yaş sınırı yoktur.
· Vücudunuzda kelloid (kabarık yara iyileşmesi), Otoimmün hastalığı olanlara,
· Aktif enfeksiyonu (özellikle diş, üst solunum yolu enfeksiyonu ve uçuğu) olanlara,
· Kanama bozukluğu ve kan sulandırıcı ilaç (aspirin, kumarin ve benzeri) kullananlara,
· Hamile kadınlara, kanser ve epilepsi hastalarına,
ip tedavisi uygulanmaz.
İp Tedavisinin Yan Ektileri Nelerdir?
İp tedavisi, iğnelerle yapılır, bu yüzden morarmalar olabilir. Bunlar tedaviye gerek duymadan 3-4 gün içinde kendiliğinden düzelir. Anestezik uygulamalar yapılsa bile bir miktar ağrı olur, ama bu normal bir enjeksiyondan daha fazla değildir. İpler yerleştirildikten sonra sert bastırıldığında bir kaç gün ağrı olabilir. Bunlar olası yan etkilerdir, tedaviye gerek yoktur, kendiliğinden geçer. Bir de daha az görünen beklenmedik komplikasyonlar vardır. Bunlar; Enfeksiyon, uygulama steril şartlara dikkat edilmeden yapılmasından kaynaklanabilir, antibiyotik tedavisi gerektirir. İplerin çıkması, asimetri; İplerin düzgün yerleştirilmemesinden kaynaklanır doktor tarafından düzeltme gerektirir. Allerjik reaksiyon çok beklenen bir yan etki değildir. Çünkü ipler yıllardır, çok kullanılan güvenliği kanıtlanmış ürünlerdir. Fakat allerjik reaksiyon kesinlikle olmaz denemez, allerji reaksiyon olursa doktorunuz tarafından tedavi edilmelidir.
İpler Dışarıdan Belli Olur mu?
İpler cilt altında kesinlikle belli olmaz dokunmak ile anlaşılmaz. Zaten ipler yaklaşık 2-3 ay içinde erirler, yerine kişinin kendi kollajen dokusu ipin yerini alır.
İp Tedavisini Neden Tercih Etmeliyim?
-Etkisi hemen başlar giderek daha iyi olur.
-İpler yıllardır tüm ameliyatlarda kullanılmaktadır, vücuda etkisi çok iyi bilinen güvenli iplerdir.
-Kolay bir işlemdir. Lokal anestezi yeterlidir.
-İşlem çok kısa (30-45 dakika) sürer.
-İp uygulattıktan hemen sonra günlük yaşantınıza, işinize dönebilirsiniz.
İp Çeşitleri Nelerdir?
Mono ya da monoflament iplik, düz yapıda olup, farklı boyutlarda çeşitleri mevcuttur. Kollajen uyarımı yapalar, cilt kalitesini artırırlar.
Spiral tarzında olup, hem daha etkin bir fibroz doku oluşturma hem de gerdirme etkisi alınmak istenildiğinde kullanılır.
Kılçık tarzındaki yapısı sayesinde dokuda asma işlemi gerçekleştirir.